Nyugdíjbiztosítással kiszámíthatóbb, boldogabb
és biztonságosabb nyugdíjas évei lesznek!

Nyugdíjbiztosítás blog

A védett korúak valóban védettek?

2015-11-29

A nyugdíjas évek előtt állók már visszaszámolják az éveket, napokat. Azokat, akiknek kevesebb, mint öt év van hátra a nyugdíjas korig, azokat védett korúaknak nevezzük, hiszen a munkáltatónak kevés esélye van rá, hogy kirúghassa őket.

A törvénynek védeni kell a nyugdíj korhatárhoz közel állókat, hiszen számos esetet lehet hallani arról, milyen nehéz is munkát találni 50 év felett. Bár még így is van pár olyan kivétel, amikor felmondhatja a munkáltató a munkaviszonyt. Olyan esetben szűntetheti meg a munkaviszonyt, ha a munkaviszonnyal összefüggő magatartása nem megfelelő a munkavállalónak. Ilyen lehet, ha szándékosan, vagy jelentős mértékben megszegi a szerződésben foglaltakat. Vagy olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszonyt ellehetetleníti, például ittasan érkezik meg a munkahelyére a dolgozó.


Ha a munkavállaló képességeivel van problémája, hiszen ezt csak akkor teheti meg, ha megvizsgálta, hogy van-e másik munkavállalási lehetősége a dolgozónak, amennyiben igen, azt személyre szólóan fel kell ajánlani a munkavállalónak. Amennyiben a munkáltató nem tesz eleget ajánlattételi kötelezettségének, akkor a felmondás jogellenesnek minősül. Fontos továbbá tudni, hogy a védett korúaknak a törvény emelet összegű végkielégítés kifizetését írja elő. Ha a védett időszakban valakinek többször is felmondanak, akkor többször is igényt tarthat az emelt összegű végkielégítésre.


(forrás: http://munkaugyerthetoen.blog.hu/2015/11/05/nyugdij_elott_alloknak_igy_mondhat_fel_a_munkaltato)

 

<< vissza a nyugdíjbiztosítás blog főoldalára

 




NYUGDÍJprobléma.hu - Nyugdíjbiztosítással megelőzhető © Minden jog fenntartva. 2015
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-91270/2015