Nyugdíjbiztosítással kiszámíthatóbb, boldogabb
és biztonságosabb nyugdíjas évei lesznek!

Nyugdíjbiztosítás blog

Népességcsökkenéssel is kell számolni!

2015-10-14

Száz év se kell ahhoz, hogy 4 millióra zsugorodjon a magyar lakosság. Tehát a jövőben egy elöregedő társadalommal kell számolni, 2100-ra a magyar lakosság nagyjából megfeleződik.

 

Ez akkor történik meg, ha a jelenlegihez képest változatlan termékenységgel és halálozási rátát mutat a népesség ebben az évszázadban, tehát továbbra is túl kevés gyerek születik, és magas marad a halálozások száma.

A magyar termékenység évszázadok óta túl alacsony, így még tovább csökken a népesség. Az ENSZ becslése alapján még akkor is 6,5 millió környékére fogyunk 2100-ra, ha fokozatosan növekszik a termékenységünk. További problémát jelentenek az elvándorló magyarok. Most a migrációs egyenlegünk negatív, többen mennek el innen, mint ahányan jönnek. Ha ezt az egyenleget feltornásznánk nullára, még akkor is kevesebb, mint 6 millióan lennénk közepes termékenység mellett. A legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha elkezdenénk jóval több gyermeket vállalni.

A népesség csökkenésének legnagyobb hátránya, hogy Magyarország pár évtized alatt a nyugdíjasok országává válik, pontosabban az idősek országává, mert az állam nem fog tudni annyi nyugdíjat kitermelni, mint amennyire szükség lenne. Egyre inkább fogy az aktív keresők száma és nő az eltartandók mennyisége. Tehát az „eltartandóknak” saját magukról kell elkezdeni gondoskodni. Ebbe viszont nem elégséges az utolsó pillanatban belekezdeni! Gondoskodjon már most jövőjéről!

(Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20150810_Ha_igy_folytatjuk_2100ra_lefelezodunk)

 

 

<< vissza a nyugdíjbiztosítás blog főoldalára

 




NYUGDÍJprobléma.hu - Nyugdíjbiztosítással megelőzhető © Minden jog fenntartva. 2015
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-91270/2015