Nyugdíjbiztosítással kiszámíthatóbb, boldogabb
és biztonságosabb nyugdíjas évei lesznek!

Nyugdíjbiztosítás blog

Megemelt nyugdíjkorhatár és a kedvezmények eltörlése

2016-02-24

Eddig, akik nehéz fizikai munkát végeztek azoknak módjukban állt nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulniuk. Ez jövőre előre láthatólag teljesen meg fog szűnni, hiszen a korengedmény eltörlése után eltörlésre kerül korkedvezmény is.

Viszont az továbbra is tény marad, hogy bizonyos munkakörökben egyenesen életveszélyes 60 éven felülieket dolgoztatni. Vannak, akik több évtizedet lehúznak kemény fizikai munkásként, mégsem juthatnak így hozzá a jól megérdemelt pihenéshez még nyugdíjkorhatár előtt. Akik irodában dolgoznak azoknak erről fogalmuk nincs, egy székben asztal előtt ücsörögve könnyű kihúzni az öregségi nyugdíjig. A több műszakban, gyárakban dolgozó munkások gyakran egészségre ártalmas munkát végeznek, ráadásul a folyamatosan több műszakban végzett munkatevékenység is árt az egészségnek.

A Vegyipari Szakszervezet szerint valóban, a szó legszorosabb értelmében életveszélyes eltörölni teljesen a korhatár előtti rendszert. Néhány évvel ez előtt még több tucatnyi egészségre ártalmas munkakörből lehetett két féle képpen nyugdíjba vonulni: korengedményes és korkedvezményes lehetőségek közül lehetett válogatni. Ezzel a lehetőséggel évente sok ember élt, és ma is élnének, ám a kormány eltörölte a korengedményes rendszert. A korengedmény lényege a következő volt: a munkaadó évekre előre befizeti a járulékot az elbocsájtás előtt álló idősebb munkások teljes járulékát. Ez, természetesen szakszervezeti vívmány volt, többnyire.

A korkedvezményt most készülnek teljesen megszüntetni, ám bővíteni kéne inkább a műszakos dolgozókkal a fennálló listát. A többműszakos rendnek is olyan egészségügyi hatása lehet, ami indokolja a nyugdíjkorhatár előtti nyugállományba vonulást. Alvászavart, magas vérnyomást, a nők esetében meddőséget és emlőrákot okozhat a felborult életmód.

A műszakban dolgozók lehangoló pszichés, fizikai és egészségügyi állapotba kerülnek, amelynek következtében növekszik a munkahelyi balesetek száma is. Tavaly 17361 munkahelyi baleset történt, duplája annak, ami 2012-ben történt.

A többműszakos rend szociális vonatkozását is érdemes megemlíteni: a délutános és éjszakás műszakos dolgozóknál megfigyelhető a családtagoktól való elfordulás.

(Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu/igaz-tortenetek/megemelt-nyugdijkorhatar-a-gyarbol)

 

 

<< vissza a nyugdíjbiztosítás blog főoldalára

 




NYUGDÍJprobléma.hu - Nyugdíjbiztosítással megelőzhető © Minden jog fenntartva. 2015
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-91270/2015