Nyugdíjbiztosítással kiszámíthatóbb, boldogabb
és biztonságosabb nyugdíjas évei lesznek!

Nyugdíjbiztosítás blog

Hozd össze a milliós nyugdíjat!

2016-02-17

Schaub Erika, a GENERALI személybiztosítási igazgatóját kérdezte egy riporter arról, hogy mi a legjobb megtakarítási forma, és hogyan is érdemes belekezdeni a gyűjtögetésbe.

A riporter első sorban azt akarta megtudni, hogy miért és mennyire fontos, hogy félre tegyünk, lehetőleg még az aktív éveink folyamán.

Schaub Erika szerint a tudatosság szerencsére egyre inkább jellemző. Ebben sokat segítenek az online fellelhető nyugdíj kalkulátorok, amik segítségével előre lehet tervezni. De nem árt figyelembe venni, hogy ezeknek nagy a szórása, nagy a különbség a jelenlegi nettő fizetés éa várható nyugdíj között. Egyre többen vallják azt, hogy fontos az öngondoskodás, de sajnos ennek a gondolatnak a megszületését sokkal kevesebb esetben követi a tényleges cselekvés is. Az is megfigyelhető, hogy sok mai nyugdíjas megbánta, hogy nem takarékoskodott akkor, amikor még megtehette volna.

A riporter azt is felvetette, hogy sokan úgy vélik, hogy nekik már van egy magán nyugdíjpénztáruk, így nincs további teendőjük a nyugdíjas éveikkel kapcsolatban.

Különbséget kell tenni a különböző megtakarítási formák között. A magán nyugdíjpénztár egy kötelező, bér-terhére fizetett megtakarítás. Az összes többi viszont nem kötelező, a saját gondoskodás alapját képezi, lehetőségeknek megfelelően.
Mik a különbségek a különböző megtakarítási formák között? Hiszen beszélhetünk nyugdíj előtakarékossági számláról, nyugdíjbiztosításról, és önkéntes nyugdíjpénztárról.

A személybiztosítási igazgató saját véleménye szerint érdemes mindháromra fordítani és egyfajta portfóliót kialakítani belőle. Persze ez nem mindenki számára lehetséges, így érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, ami alapján kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. A nyugdíjbiztosítás mellett extraként szól, hogy biztosításként is működik egyben. Elkezdeni takarékoskodni soha nem késő, bár természetesebb jobb minél hamarabb belevágni. Minél hosszabb ideig takarékoskodunk annál kisebb összeget kell befizetnünk időszakoként az azonos hozamért.

A riporter rákérdezett arra, hogyan is kell a nyugdíjbiztosításokat megkötni, valamint mennyit érdemes rááldozni.
Ideálisnak mondható, ha az ember jövedelmének 10%-át félre tudja tenni. Érdemes tudni, hogy 20% adókedvezmény vehető igénybe, ami maximum 130 000 forint lehet évente. Ehhez a legmegfelelőbb, ha havi 20 000 forint megtakarítást teszünk be. De természetesen a lehetőségeknek megfelelően lehet havi 5-10 ezreket is a biztosításra szánni. Lehet havi díjas és éves díjas fizetést is választani. Az adókedvezmény igénylésénél érdemes mérlegelni, hogy teljes mértékben ki tudja-e használni az adókedvezményt. Ehhez éves 650 ezer forintos megtakarítás szükséges. Év végén, ha valamivel ki tudja egészíteni a már bent lévő összeget, akkor érdemes ezt megtenni.

Bármelyik nyugdíj megtakarítási forma mellett is döntünk érdemes előtte szakértő véleményét kikérni.


(forrás: http://www.penzcentrum.hu/biztositas/milliok_varnak_amikor_nyugdijas_leszel_igy_lehet_osszehozni.1047265.html )

 

<< vissza a nyugdíjbiztosítás blog főoldalára

 




NYUGDÍJprobléma.hu - Nyugdíjbiztosítással megelőzhető © Minden jog fenntartva. 2015
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-91270/2015