Nyugdíjbiztosítással kiszámíthatóbb, boldogabb
és biztonságosabb nyugdíjas évei lesznek!

Nyugdíjbiztosítás blog

Hány évvel kell számolni?

2015-10-07

A nyugdíj két fő részből tevődik össze: a szolgálati idő hosszából és a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetből. Utóbbi összetevő fontosabb, hiszen ez tudja megnövelni igazán a várható nyugdíj mértékét.

 

Ezért lehet eljátszani azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha bizonyos időszakok „törlődnének”. Amire persze nincsen lehetőség. Vagy mégis?

A jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos nyugdíjjárulék alapot képező jövedelmek, illetve időszakok átlagszámításból kimaradjanak. Ilyen például a GYES, GYED időszaka, vagy amikor valaki álláskeresési támogatásban részesül. Ezen tételeket csak akkor kell figyelembe venni a nyugdíj meghatározásánál, ha az az igénylőre nézve kedvezőbb.

A rehabilitációs ellátásban részesülőnek nem kell attól tartania vagy a rehabilitációs ellátás mellett dolgozónak, hogy az ellátás vagy az ellátás + munkabér összege rontja a nyugdíj összegére vonatkozó kilátásait.

Ezzel szemben a rokkantsági ellátás mellett lényegében csak a minimálbér 150 százalékáig lehet keresőtevékenységet folytatni, de ez a jövedelem mindenképpen része a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetnek. A korhatár melletti ellátás mellett szerzett többlet szolgálati idő érvényesítése során az ellátás újbóli megállapításánál ugyancsak figyelembe kell venni az ellátás mellett szerzett jövedelmet is.


(Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20150902_Nyugdij_szempontjabol_is_jobb_ha_tobbet_k)

 

 

<< vissza a nyugdíjbiztosítás blog főoldalára

 




NYUGDÍJprobléma.hu - Nyugdíjbiztosítással megelőzhető © Minden jog fenntartva. 2015
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-91270/2015