Nyugdíjbiztosítással kiszámíthatóbb, boldogabb
és biztonságosabb nyugdíjas évei lesznek!

Nyugdíjbiztosítás blog

A nyugdíjmegtakarítás legjobb módja

2016-03-02

Három legnépszerűbb módja van a nyugdíjmegtakarításnak: nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), nyugdíjbiztosítás

Azért ezek a legkeresettebb megtakarítási forma, mert mindhárom esetében elérhető a 20%-os személyi jövedelemadó jóváírás.

Számos szempont szerepet játszhat a megfelelő nyugdíjbiztosítási forma kiválasztása esetén. Egyik ilyen az, hogy mennyi kedvezményt használnánk ki. A NYESZ-en évi 100 ezres jóváírást lehet érvényesíteni, nyugdíjbiztosítás esetén ez az összeg 130 ezer forint, ÖNYP esetén pedig 150 ezer forint lehet ennek a mértéke. Hatalmas előnye továbbá az állami nyugdíjjal szemben, hogy elhalálozás esetén az örökösök kapják meg a megtakarított összeget.

Azt is érdemes számba venni milyen befektetés áll megtakarításunk mögött. A NYESZ adja legnagyobb szabadságot, ám alapszintű befektetési ismereteket igényel. A nyugdíjbiztosítás eszközalapba fektet, vagy fix hozamú megtakarítást is választhatunk. A pénztárak esetén portfóliók vannak, amelyek közül a futamidő elején érdemes választani, bár természetesen van lehetőség menet közben váltani. Váratlan esemény bekövetkeztében vissza kell fizetni az állami támogatást, plusz 20%-ot. Emellett különböző okokból (adózás, visszavásárlási költség) kevesebb pénzt kaphatunk vissza, mint a befizetett tőkénk.

Fontos szem előtt tartani, hogy mekkora költségekkel számoljunk! A teljes költségmutató (TKM) írja le a legjobban, ez az adott időtartam alatt magába foglalt összes költséget leírja. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetén a befizetett összegből vonódnak le a költések, Az ÖNYP esetén minél nagyobb a befizetett összegünk, annál kisebb az egész összegre eső költségünk. NYESZ esetén maximum egy százalék, de minimum 2000 forint a számlavezetési költség.

Mennyit is fogunk így kapni nyugdíjasként? Érdemes minél hamarabb elkezdeni a nyugdíjtakarékoskodást, ha megtehetjük, akkor legalább a fizetésünk 10%-át érdemes erre fordítani.

Itt az ideje belevágni, hiszen ez egy olyan dolog, amit nem lehet elég korán elkezdeni. A színvonalas öregkor záloga.

(forrás: http://hirkozpont.eu/index.php/nyugdij/469-nyugdij-megtakaritas-2014-mi-a-legjobb-modja-annak-hogy-nyugdijra-takaritsak-meg)

 

 

<< vissza a nyugdíjbiztosítás blog főoldalára

 




NYUGDÍJprobléma.hu - Nyugdíjbiztosítással megelőzhető © Minden jog fenntartva. 2015
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-91270/2015